Fjordabaaten

- for bevaring og bruk av veteranskip

Rapport om sesongen 2017. 
D/S Stord I avsluttet seilingssesongen 2017 den 1. oktober etter å ha seilet 30 dager fra mai måned. Seilingene gir positive opplevelser for passasjerer og besetning. Dampskipet «Stord I» får svært gode tilbakemeldinger fra passasjerene og besøkende om bord.
Siden prosjektet D/S Stord I er blitt realisert ved økonomisk støtte fra offentlige og private instanser, er det en glede for Stiftelsen D/S Stord I at skipet er ettertraktet både på åpne passasjerturer og leieturer.

Istandsetting.
Styret i Stiftelsen D/S Stord I har gjennomført stegvis istandsetting av skipet. Vi har nå et godt fungerende skip som er istandsatt så langt som var stiftelsens planer for noen år tilbake. Siste året er to buffeter kommet på plass i spisesalongen slik at denne nå er komplett. Byssen er blitt oppgradert med garnering og ny arbeidsbenk og vask.
Utvendig er det synlig at rekkene på promenadedekket og balustradedekket har fått seilduksbeskyttelse slik «Stord» hadde som turistskip tidlig på 1900-tallet. Tidsriktige dekksstoler er også kommet om bord.
Men vi ser nå at noen uferdige områder blir veldig synlige blant alt det fine som er istandsatt. Styret har av den grunn revidert sine planer og vil gå et steg videre med istandsetting. Aktuelle prosjekter er himling i bysse og «serveringsområdet», innredning av fremre banjer og diverse utstyrspakker.

Vedlikehold og klassing.
Skipet er blitt «pakket inn» med presenning for vinteren. Under presenning og under dekk fortsetter vedlikeholdsarbeid innen flere fag; maskin, rengjøring, pussing, lakkering og maling. Hver tirsdag, utenom seilingssesongen, er dugnadsgjengen i sving. «Stord I» holdes løpende i god stand og vil være «ship shape» til ny sesong til våren.
Sjøfartsdirektoratet har tilsyn med veteranskipene og gjennomfører regelmessige kontroller/klassing som grunnlag for å opprettholde skipets sertifikater. Direktoratet har vedtatt ny forskrift om sikkerhetsstyringssystem for passasjerskip gjeldende fra 01.07.2017. Etter omfattende dugnadsarbeid kunne styret i stiftelsen vedta versjon 1.0 av sikkerhetsstyringssystemet for «Stord I» i møte 20.06.2017.

Seilinger 2017.
D/S Stord I har en dyktig besetning som seiler med skipet på dugnadsbasis. I alt mellom 40-50 personer med kvalifikasjoner innen nautikk, maskin, dekk og restaurasjon. Sikkerhet for passasjerer, besetning og skip har høyeste fokus. Fra Sotra til Torgdagen 10. juni 2017.
Seilingsdagene fordeler seg med halvparten på åpne passasjerturer og halvparten på utleieturer for næringslivet, lag og organisasjoner. Driftstilskudd fra Hordaland fylkeskommune og Bergen kommune gjør det mulig å holde familievennlige priser på de åpne turene. Populære og tradisjonelle åpne turer ut fra Bergen har i sesongen vært: 2. pinsdagsturen i samseiling med flere vetranbåter til Fedje. Torgdagsturene fra/ til Sotra. Tursamarbeidet mellom D/S Stord I, Gamle Vossebanen og veteranbussene på rundturen Holbergskaien – Garnes – Midttun – Holbergskaien, eller andre veien. Turen heter «Som å reise i gamle dager/Bergen Heritage Tour». I distriktet har det vært åpne turer i Hardanger under Hardanger Musikkfest og i Sunnhordland med spesiell invitasjon til historielag og pensjonistforeninger. Damplokomotivet klar på skinnene – dampskipet «Stord I» ved Garnes kai.


Fremtiden.
Stiftelsen har gode erfaringer med samarbeid med andre innen reiselivet og med interesse-organisasjoner for felles reiseopplevelser. Dette og de innarbeidede tradisjonelle turene vil vi satse på videre.
I 2018 vil det bli arrangert Fjordsteam i Bergen dagene 2. – 5. august. «Stord I» vil være sentral i arrangementet og inngå i opplegg med turer og arrangement ved kai på Vågen.
Vi har søkt om økonomiske midler fra offentlige og private instanser for å finansiere «resterende» istandsettingsprosjekt.


Etter oppfordring har Stiftelsen D/S Stord I søkt »European union prize for cultural heriage/Europa Nostra Awards 2018».

Noen bilder fra årets sesong.

Tur til Fedje 2. pinsedag.

Fra Sotra til Torgdagen 10. juni 2017

Første plass spisesalong.

Når maskinsjefen overvåker brukes alle sanser

Nye dekksstoler.

Seilduksbeskyttelse luner for passasjerene.

Damplokomotivet klar på skinnene – dampskipet «Stord I» ved Garnes kai. Alle foto: Harald Sætre

Styret i Stiftelsen D/S Stord I takker passasjerer, leietakere og andre interesserte i dampskipet «Stord I» for delaktighet i sesongen.

Vi ønsker alle en riktig
            God jul
                og
         Godt nytt år!

Harald Kvinge, Odd Magne Stikholmen, Jan Lyder Nilsen, Tove Torkildsen, Helge Boland, Atle Vie, Kjell Ågotnes, Rolf Ingebrigtsen, Arne Sundal og Christen Backer-Røed.


Bergen, 15. desember 2017
Med vennlig hilsen for styret
Harald Kvinge
Styreleder

Visninger: 278

Kommenter

Du må være medlem av Fjordabaaten for å kunne legge til kommentarer!

Bli med Fjordabaaten

© 2018   Created by Terje Kvamme.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår