Fjordabaaten

- for bevaring og bruk av veteranskip

MS GRANVIN - SESONGAVSLUTNING MED TUR I HARDANGER

Fra Øyvin Konglevoll har vi fått denne flotte reisebeskrivelsen da MS Granvin gikk til Hardanger via Stord, samt rundturene i det gamle ruteområdet som i sin tid Granvin betjente i Hardanger. Under fanen "Bilder" vil du finne diverse bilder fra turen:

Tirsdag 3. september satte M/S «Granvin» kursen for Hardanger Fartøyvernsenter for restaureringsarbeider. Turen gikk via Stord. Med fra Bergen var 26 elever fra Bergen Maritime Videregående Skole, samt 3 lærere. En av disse, Cecilie Holm var skipper. Halvparten av elevene var med som mannskaper og ble satt til forskjellige oppgaver de rullerte i; på broen med utkikk, navigasjon og styring, på dekk, i maskinen, og i restaurasjonen. Den andre halvdelen av elevene var med som rene passasjerer. Disse gikk av på Rubbestadneset, og tok NORLED 13:45 mot Bergen, mens de som var medseilere ble med til Sagvågen, og fikk være med på å laste om bord telt og stenger som skal brukes på tildekking av fordekket. Således fikk de oppleve vinsjen i bruk. Det ble også tid til en omvisning på verftet i Sagvågen. Etter Sagvåg gikk turen til Leirvik, der elevene nådde NORLED 17:00 tilbake til Bergen. Martin Helgesen var maskinist fra Bergen til Stord, der Kåre Kvalvik overtok.
Neste dag ankom en ny gruppe elever med NORLED 10:10, og kursen ble satt inn Hardangerfjorden mot Norheimsund i et ufyselig vær med dårlig sikt. Dette ga elevene innføring i nytten av radar og kartmaskin, samt å holde skarp utkikk. Elevene returnerte til Bergen med buss fra Norheimsund. Tilbakemeldingen fra Bergen Maritime VGS er at dette er svært nyttig og interessant opplevelse for de maritime elevene å delta på. Det var en positiv erfaring også for oss mannskaper på Granvin å ha med elever, og denne kontakten er svært viktig for rekruttering av nye generasjoner mannskaper.
Torsdag 5. kom ny skipper om bord, Atle Raubotn, sammen med Liv og Vilhelm Bjerknes, henholdsvis i restaurasjonen og på dekk. Granvin var satt opp i rute fra Norheimsund til Eidfjord med anløp av Øystese, Utne, Tjoflåt og Ringøy. Det var ikke ventet særlig med passasjerer denne dagen, og det stemte. Ingen steg om bord. Men på Ringøy var vi ventet og fikk en flott omvisning på det gamle handelsstedet, som Granvin fast anløpte i rutefart. I Eidfjord var det annonsert åpent skip med foredrag. En liten, men interessert forsamling kom om bord og fikk et interessant foredrag med Harald Sætre: Bevarte og vernede HSD – fartøyer. Da vi våknet fredags morgen hadde vi fått selskap av to svære cruiseskip, et til kai og et til ankers. Vi shanghaiet en gruppe med cruiseturister, som ikke helt visste hva de skulle finne på i Eidfjord og de ble med til Ulvik, der de ble returnert med en HSD – veteranbuss. De var svært begeistret og takknemmlige for at de var blitt overtalt til å bli med «Granvin». Turistkontorer, som visste både om «Granvin» og turistskipenes ankomst, kunne vært mer på hugget og sendt enda flere folk med «Granvin». Veteranbussen hadde fraktet passasjerer fra Granvin til Ulvik, og disse reiste med «Granvin» tilbake til Granvin. Alle som en hadde enten reist med Granvin, eller jobbet om bord, så det ble et nostalgisik og gledelig gjensyn. Om kvelden var det samme opplegg som i Ulvik, åpent skip med foredrag.
Lørdag 7. var «Granvin» satt opp i rute hele den lange veien Granvin – Odda t/r. Med avgang Granvin 08:00, bar det avgårde med anløp Folkedal, Kvandal, Tjoflot, Utne, Kinsarvik, Lofthus, Nå og Tyssedal. Kun i Kinsarvik var det hverken på eller avstigende. 40 passasjerer i alle aldre hadde en trivelig tur fram og tilbake i fint, med litt kjølig høstvær.
Søndag 8. var det satt opp tur fra Granvin 09:30, via Norheimsund til Botnen. Både i Folkedal, Ålvik, Norheimsund, Øystese og Steinstø steg det på folk og i fint og varmt høstvær gikk turen inn til Botnen, der «Granvin» la til flytebryggen og passasjerene, 40 i tallet fikk en to timers tur i land. I Botnen steg det også på turgåere som kom fra Kvamskogen via Vending. Avstigende passasjerer takket oss i hånden for en flott opplevelse. Det er svært vakkert i Botnen, og mindre vakkert blir det ikke med «Granvin» til stede. Et lite, men flott klenodie fikk vi av Gunnar Lussand, en billettrullholder med billetter, brukt om bord i «Granvin» i rutefart i fjorden. 

Øyvin Konglevoll

Ved Folkedal. Foto: Leif-Kåre Havås

Visninger: 173

Kommenter

Du må være medlem av Fjordabaaten for å kunne legge til kommentarer!

Bli med Fjordabaaten

© 2020   Created by Terje Kvamme.   Drives av

Skilt  |  Melde om et problem  |  Tjenestevilkår